6. Hur tycker du att arbetsfördelningen ska vara i ett hem? Hur ska barn hjälpa till? Vad gör du själv hemma? Vad är rimligt för en 14-åring?

Arbetsfördelningen i hemmet kan vara väldigt olika från person till person. Det påverkas till stor del av vilken roll man har i familjen. T.ex hjälper småsyskon oftast inte till lika mycket med hushållsysslor som storasyskon gör. Sen har det ju att göra med familjens rättvisa och jämställdhet också, hos Jamila t.ex så får hon hjälpa till mycket mer än hennes bror, trots att han är äldre. Ekonomin har också med saken att göra och vissa familjer anlitar städtjänst, vilket självklart leder till att barnen inte behöver hjälpa till lika mycket.

Hemma hos mig är det för det mesta mina föräldrar som tar hand om allt. De städar, de diskar, de lagar mat, de tvättar, de dammsuger, de krattar löv, de plogar snö, de gör nästan allting. Jag har ganska dåligt samvete på grund av detta. Det händer att mina föräldrar blir arga och ledsna för att jag och mina syskon inte är till så mycket hjälp. Framför allt jag borde förbättras, det är trots allt jag som är äldst, den som ska ta mest ansvar. Några förklaringar kan ju vara att jag inte har tid, jag har så många aktiviteter och läxor, har knappt tid att vara hemma. Samtidigt är jag ju en helt normal tonåring, jag vill ägna tid åt att ha kul och hänga med mina kompisar. Jag skulle kunna använda det som bortförklaringar, det hade säkert funkat. Men jag har nog inte hjärtat att låta dem göra allt hela tiden, jag mår ju själv dåligt då. Men jag försöker förbättras, jag försöker ge dem så mycket av min tid som det går.