4. Ungdomarna tittar på filmen Utvandrarna. Ungdomarna har åsikter kring filmen. Vad tror du att Jamila och Daniel menar med följande meningar: ”Fattar ni inte? Filmen handlar ju om oss” (Jamila) ”När slutar man vandra då? Jag är född här. Fast jag vill inte bli som nån jävla svenne” (Daniel)

”Fattar ni inte? Filmen handlar ju om oss” (Jamila)

Jag antar att Jamila känner igen sig i situationerna i filmen. Då det är en film som handlar om utvandra, vilket är människor som vandrat ut från ett land till ett annat. Så kan det ju vara så att hon eller hennes familj innan henne har utvandrat från något land till Sverige. Jag tror ju även att hon säger så för att det verkar vara många elever från den skolan som kommer från ett annat land. Då måste ju antingen dem eller deras familjer vandrat från ett land till Sverige någon gång. Hon kanske känner att det som händer på filmen är samma sak som dem har gått igenom för länge sen. Hon kan känna att det som hänt bara spelas upp på skärmen som en repris.

”När slutar man vandra då? Jag är född här. Fast jag vill inte bli som nån jävla svenne” (Daniel)

Det jag tror är att Daniel menar är att han också är från ett annat land men att han bor och är född i Sverige, men pga det ska han inte ändra på sig och bli som vilken annan ”svenne” som helst. Han ska fortsätta leva som man skulle göra i landet han kommer ifrån.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *