5. Var utspelar sig boken? Hur beskrivs miljön? Finns det några likheter och skillnader med din egen hemmiljö och skolmiljö?

Som vanligt när jag läser en bok relaterar jag till min egen miljö och ställen jag själv är van vid att vistas på, jag tror ganska många gör så. Ofta behöver jag trycka bort miljöbeskrivningar och information av utseendet hos vissa karaktärer i böcker för att behålla min egen bild i huvudet, jag tycker det blir lättast att läsa då. Därför kan det ibland bli väldigt chockerande om boken sen görs om till film, då är det ofta inte alls som man tänkt sig. Om en författare vill att jag ska ha en liknande bild som hen i huvudet måste hen vara ganska tidig med att beskriva allt, annars hinner min hjärna få upp ett eget perspektiv av miljön och alla scener som utspelar sig i boken. Några exempel är när Nalin möter Ville i centrum, för mig står de helt klart i Tullinge centrum vid anslagstavlan. Eller när Daniel tacklar ner Abdi på golvet, då befinner dem sig i kapprummet i min förra skola. Trots att jag nu har hamnat lite på villovägar när det gäller den här uppgiften, så tycker jag att det är ett väldigt intressant ämne att prata om. Om man jämför olika personers fantasipjäs kan de ofta vara väldigt olika, trots att de läser exakt samma text.

Nu tillbaka till det jag egentligen skulle prata om: stället där huvudpersonerna bor, Alsta. Alsta är ett påhittat ställe men man skulle kunna jämföra det med t.ex Alby. Inte för att vara fördomsfull mot Alby eller så men jag har hört att det är ganska hög kriminalitet där och att det är mycket ungdomar utomhus på kvällarna som dricker alkohol och festar. Folk nuförtiden kallar ofta sådana ställen för ”orten”. I dessa ”orten”-områden har de ett eget språk som kallas ”ortenspråk”, det innehåller en massa konstiga ord som bland annat dyker upp väldigt ofta i den här boken. Det bidrar faktiskt väldigt mycket till känslan av ”orten” när man läser, dvs. man får intrycket av att det är ett ganska grått och skräpigt ställe, både i miljön och mellan människorna som bor där. I skolan våra kära små huvudkaraktärer går i är det inte så många som bryr sig, inte om sina betyg, inte om respekt till varandra och inte om att över huvud taget försöka ta sig någonstans i sina liv. Om någon till slut får för sig att satsa på något blir den nästan alltid nertryckt av andra i skolan, det ses som något negativt av alla andra. Jag antar att det byggs på avundsjuka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *