4. Ungdomarna tittar på filmen Utvandrarna. Ungdomarna har åsikter kring filmen. Vad tror du att Jamila och Daniel menar med följande meningar: ”Fattar ni inte? Filmen handlar ju om oss” (Jamila) ”När slutar man vandra då? Jag är född här. Fast jag vill inte bli som nån jävla svenne” (Daniel)

Jamila menar att Irene visar en film om utvandrare för en klass där en stor andel av eleverna är utvandrare.

Daniel tycker att det är oklart vad som menas när man kallar någon utvandrare. Jamila kallar klassen utvandrare trots att ingen i klassen någonsin flytt ett land, det är deras föräldrar och folk ännu högre upp i släkten som var utvandrare. Trots att Daniel har levt i Sverige hela sitt liv vill han inte heller bli kallad ”svenne”. I den här boken är det tydligen något nedvärderande, eller så är han bara stolt över sitt ursprung och tycker att det är onödigt att slösa bort det på någon himla svenne-etikett.

Själv tycker jag att en utvandrare är en person som håller på att fly ett land. Så fort en utvandrare bosatt sig och återgått till det normala tycker jag att hen inte längre räknas som en utvandrare.